Forholdsregning kan bety så mye, men her skal vi se litt på blandingsforhold. I det daglige ser vi dette på saftflasker, i oppskrifter, kjemikalier, såper osv. Et blandingsforhold står ofte skrevet på denne formen:
1:4
Dette forholdet betyr at noe skal blandes med 1 del mot 4 deler. Hvis dette står på en saftflaske, er det naturlig å tenke 1 del saft pluss 4 deler vann.

Hvor mye ferdigblandet saft vil jeg få hvis jeg blander 1 dL saft med 4 dL vann? Riktig; 5 dL. Dette høres kanskje trivielt ut, men som vi skal se, så kommer dette til å bli viktig for å forstå oppgavene. 1:4 betyr altså 5 deler totalt.

Hvordan må jeg gå frem for å klare å lage 2,5 L ferdigblandet saft? Vel, forholdet sier at jeg har 5 deler totalt, og hvis jeg deler 2,5 L på 5 (\frac{25dL}{5}) så får jeg 5 dL. Det betyr at 1 del tilsvarer 5 dL. Alt jeg da trenger å gjøre er å multiplisere hvert av forholdstallene med 5 dL.
1:4=5dL : 20dL
Her ser vi hvordan jeg må blande. 5 dL saft og 20 dL vann, blir 25 dL (2,5L) ferdigblandet saft.

I oppgaver kan spørsmålene komme på forskjellige måter, og du må tenke litt nytt for hver gang. Prøv deg litt selv med oppgavene under:

Jeg har 5 dL av en type såpe. På flasken står det at den skal blandes 1:10. Hvor mye
ferdigblandet såpevann kan jeg få totalt?
En oppskrift sier at sukker og mel skal blandes 1:3. Jeg ønsker at det skal bli 120 gram mel og sukker totalt. Hvor mye skal jeg ta av hver?
Jeg kjøpte meg en flaske saft som var 1 L stor. På flasken stod det “Gir 10 L ferdig drikke”. Hva blir blandingsforholdet?